Wereldrecordpoging

Wereldrecordpoging

NEDERLANDSE MOLENAARS VESTIGDEN EEN RECORD!

Op 9 april hebben alle molenaars aangesloten bij het Gilde van Vrijwillige Molenaars een recordpoging gedaan om, in het kader van het Jaar van de Molenaar, alle draaivaardige molens in Nederland gelijktijdig te laten draaien.

Er draaiden op zaterdag 9 april 2022 tussen 11.00 en 12.00 uur: 841 molens.

Deze recordpoging was een groot succes en onderstreept de verbondenheid van het molenaars gilde. Deze recordpoging is geen officiële Guinness Book of records poging maar zal gebruikt worden als referentie.

Onze vrijwillige molenaars Jan Meurs en Kees Ariaans zorgden ervoor dat ook de Thornsche Molen onderdeel uit maakte van deze wereldrecordpoging. Zij hadden ook de molen opgetuigd met vlaggetjes wat het nog feestelijker maakte. Proficiat!

In 1972 is het Gilde van vrijwillige Molenaars opgericht door een aantal enthousiaste molenaars die het beroep en ambacht van (wind- en water)molenaar aan het hart ging en deze voor de toekomst veilig wilden stellen. Het Gilde richt zich daarom op de opleiding van molenaars en functioneert tevens als belangenvereniging voor haar leden.

Nu, 50 jaar later, is het Gilde een vereniging met 2600 leden, waarvan ongeveer 1500 gediplomeerde molenaars, een groot aantal leden-in-opleiding, molengidsen, jeugdleden en donateurs. Deze leden zijn allen actief op één van de nog ongeveer 1200 in ons land bestaande en in bedrijf zijnde historische molens. Een mooie waardering is de erkenning door UNESCO van het “Ambacht van Molenaar” als immaterieel erfgoed.