In Memoriam Ir. Jan Heijdra (1926-2016)

Thornsche Molen in de rouwstand

In de ochtend van 11 januari jl. is thuis in Barneveld in zijn vertrouwde omgeving en omringd door zijn vrouw en kinderen molenarchitect Ir. Jan Heijdra overleden. Van Groningen tot Maastricht zullen er 128 molens in de rouwstand staan, waaronder twee in Brazilië.

Zijn hele werkzame leven stond in het teken van molenbouw. Hij was 40 jaar werkzaam als molendeskundige bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. Na zijn pensioen werkte hij ‘gewoon’ door. Zo bouwde hij onder meer nog twee molens in Brazilië in de kolonie Hollambria. Ook de Thornsche Molen is onder architectuur van Jan Heijdra gebouwd. In de bestuursvergadering van onze Stichting van 25 augustus 2006 in de Rosmolen, komt de dan 80 jarige Jan Heijdra met kwieke stap binnen. Na de nodige uitleg en voorzien van documentatie, vertrekt hij weer huiswaarts. Om precies twee maanden later in de vergadering van 25 oktober zijn tekening en bestek te presenteren van de te herbouwen Thornsche Molen. Zijn wettelijk honorarium schenkt hij aan de Stichting. `Jullie hebben het harder nodig`, zegt hij. Het tekent de pure molenliefhebber die hij was. Alhoewel al ziek heeft hij op 17 juli 2015 met enkele andere prominenten de eerste balklaag van de Thornsche Molen gelegd. Mooi dat hij die mijlpaal nog heeft kunnen maken. Voor ´het lichten van de vang´ van de Thornsche Molen, is hem de tijd niet meer gegeven. Na een lang en ijverig leven moge hij nu zijn rust hebben gevonden.

Wij gedenken de heer Heijdra als een aimabel en vakkundig man die veel voor de Thornsche Molen heeft betekent. Wij leven mee met het verdriet van de familie Heijdra. Op vrijdag a.s. zal een afvaardiging van ons bestuur de heer Heijdra de laatste eer bewijzen.

Namens het bestuur van de Stichting Thornsche Molen.