De molenaars

Sinds september 2016 heeft Stichting Thornsche Molen twee molenaars in dienst. Edwin Wissink en Jan Meurs. Zij zorgen ervoor dat de molen draait. Graag stellen zij zich aan u voor.


Edwin Wissink

Ik wil me graag aan u voorstellen, als degene die regelmatig zondags bij de Thornsche Molen rondrent, als molenaar. Ik vind het een eer om als één van de molenaars te mogen werken met de Thornsche Molen en om de vruchten te plukken van het werk van een groep mensen die zich jaren lang ingezet hebben om deze molen te verwezenlijken. Het is mooi om van nu af aan ook deel uit maken van het Thornsche Molen avontuur.

Mijn naam is Edwin Wissink,
Geboren in 1957 (toen de Waal nog dicht vroor).
Opgeleid in de werktuigbouwkunde, en werkzaam als: tekenaar constructeur, in de transport sector.
Naast het werk is er nog wel tijd voor andere interesses, die meestal iets te doen hebben met weer en wind.
De wind mag best een beetje om het hoofd waaien.
Mijn voorliefde gaat uit naar het werken met door de wind beïnvloedde of gedreven machines. Op 14 jarige leeftijd waren er de klassieke Hollandse windmolens. Daar heb ik toen de cursus vrijwillig molenaar voor gedaan, in 1975 kreeg ik het brevet. Ik heb me daarna met verschillende molens bezig gehouden, maar de liefhebberij verwaterde daarna een beetje.
Ongeveer 20 jaar heb ik me daarna met andere zaken bezig gehouden.
Na een negatief antwoord op een serieuze immigratie overweging moest ik mezelf afvragen, wat bind mij eigenlijk aan Nederland. Dat waren toch nog wel een aantal zaken, waaronder ook de molens. Dat was een beetje een “eye opener”.
Vanaf toen ben ik weer een invulling gaan geven aan die sluimerende liefhebberij. Dit door weer regelmatig molens en hun bemanning te bezoeken en van het één kwam het ander. Zo heb ik de Maasmolen in Nederasselt een tijdje “bemolenaard”. Dit ook in het Nederlands Openlucht Museum in Arnhem. Houtzagen met de molen, dat was mij een genoegen, daar werd een jeugddroom werkelijkheid.
De N.O.M. tijd was een bijzondere periode waar ik met plezier op terugkijk.
Na weer een aantal jaren molenloos geweest te zijn was er de Thornsche molen.
Het ding zat me maar aan te kijken, ik kon er niet links of rechts omheen, ik moest er wat mee. Stichting Thornsche Molen heeft het me gegund om daar een invulling aan te geven.
Als de Thornsche Molen in de zeilen staat of draait, kom gerust even langs voor een praatje of gewoon om wat indrukken op te doen.
Tot dan, Edwin.


Jan Meurs

Geboren (in 1952) en getogen op de Plak in Bemmel en daar weinig weggeweest. Mijn vader had er met zijn broer een maalderij, die ik na hun pensionering nog vijf jaar gedraaid heb. Uit de Overbetuwe, de Waal Rijn delta begrensd door de A325, zijn alle mengvoederbedrijven inmiddels verdwenen. Tien jaar kinderbescher-ming en alweer zo’n 25 jaar werken met mensen met een verstandelijke beperking brengen mij zoetjes aan richting pensioen. In mijn vrije tijd ben ik vrijwilliger bij TOP –Toestanden op Podium – het leukste theater in de Betuwe.
Ga naar www.topbemmel.nl en ontdek ons prachtige cabaret, muziek en filmprogramma. Googel ook even naar www.theaterkerkbemmel.nl waarin TOP haar voorstellingen houdt. Deze unieke locatie is afgelopen jaar voor meer dan de helft door vrijwilligershanden omgebouwd van kerk naar theater. Vrouw Anneke en zoon Jeroen maken mijn leven compleet. O ja, ik heb ook iets met windmolens….:)